SMTP - slanje emaila - koji su protokoli pozadine

Pozdrav,

zanima me ukratko što se zapravo odvije kada mi programski pošaljemo email. Tko tu koga informira i kakvim putevima ta informacija teče da bi email klijenti znali da je osoba A poslala osobi B email?

I nešto konkretnije pitanje, Koje bi vjerovatno razumio da mi je gornje malo jasnije.
Kada šaljemo email sa php smtp klasom, moramo zadati nekakve postavke kao što su: host, port, username, password …

O čemu ovise ograničenja od kuda možemo poslati taj email? Da li ga uvijek možemo poslati sa localhosta ili sa bilo kojeg servera …ili se slanje emaila mora odviti sa servera koji je definiran pod smtp host?

Imam naime čudnu situaciju da za određene smtp parametre uspjevam poslati email sa localhosta, i sa servera A (koji je isti kao smtp host), ali isti taj email ne uspijevam poslati sa servera B (koji nije smtp host).

Nije mi baš jasno po čemu bi server B i localhost bili različiti, kada koriste smtp parametre koji se ne tiču niti jednog od njih…

Uglavnom, zbunjen sam. Pomoglo bi mi malo općeg razumjevanja.

I na kraju krajeva, o čemu ovisi da će Gmail određeni email naznačiti upozorenjem poput:

Gmail nije uspio potvrditi da tu poruku šalje mojadomena.com (a ne pošaljitelj neželjenog sadržaja)

Dok ja šaljem email sa hosta koji je asociran uz domenu i smtp parametri su svi vezani uz tu domenu. I sve je kao uredno, ali Gmail kaže da ne može potvrditi pošaljitelja…hmm…

Hvala unaprijed na razbijanju bilo kakvih nejasnoća. :slight_smile:

nisam potpuno siguran za put kojim prolaze podaci, zanimljiva je tema, nadovezat ću se naknadno, a u međuvremenu svakako možeš isprobati ovaj alat https://www.mail-tester.com/ kako bi saznao puno više informacija o mogućim pogreškama, probaj napraviti test pa pošalji rezultat.

EDIT:
Ova tema i mene zanima, znam da postoje mail serveri koju baš kao takvi mail serveri, a također znam da sam više puta slao mail jednostavno putem php-a ranije kroz običnu php skriptu bez posebnog podešavanja servera.

Nisam se puno bavio mailovima u php-u, ali možda pomogne inf,
Površno znam da email ima još hrpu podataka u kojem se šalju informacije i te informacije znaju biti pogrešne ili nedostajati, postoje alati koji to mogu provjeriti (kao ovaj link gore što sam poslao). Prije par godina imao sam problem sa imailovima sa jednog managed hosting servera te je support tražio da im pošaljem rezultat ovakvim alatom, trebao sam dodati neke zapise u DNS i nakon toga je bilo sve ok.

Email server koji šalje, mora se moći spojiti (dobiti pristup) serveru koji prima. Naravno, server koji prima podatke nema tog korisnika u svojim User-ima, ALI će dati mogućnost spajanja serveru koji ima određene točke provjere valjane i ispunjene.

Gmail je strog dosta, ali ja sam se kod sebe više uštelio i svaku svoju domenu lako podesim da ide u Inbox kod Gmail ili nekog drugog klijenta.

1 Like